Home : Mlékárna

Faremní mlékárna

Provoz mlékárny na farmě Struhy byl zahájen v polovině června 2015. Samotná stavba mlékárny trvala 6 měsíců, ale veškeré přípravy a vyřizování trvaly více než rok.

V mlékárně se zpracovává pouze mléko od našich krav, které se od jara do podzimu pasou na pastvinách kolem naší farmy. Kvalita mléka je závislá především na kvalitě krmení a zdraví krav a proto má každé roční období mléko jiný obsah složek, jinou chuť i vůni. Například obsah tuku v našem mléce se pohybuje od 3,8% v létě do 4,5% v zimním období. Veškerá produkce farmy má certifikát BIO, tedy i všechny mléčné výrobky a vše co se přidává, např. ovocné složky, koření a bylinky má certifikát BIO.

Naše mléčné výrobky jsou vyráběny podle tradičních postupů a receptur pouze z mléka, čistých mlékárenských kultur a syřidla. Nepřidáváme žádné konzervanty, barviva, škroby, stabilizátory, sušené mléko a umělá sladidla.

Součástí faremní mlékárny je i prodejna, kde si můžete celý sortiment výrobků koupit. Otevírací doba prodejny je každý den 14 – 17 hod. Mimo otevírací dobu po dohodě na telefonu uvedeném v kontaktech. Pokud si budete chtít prohlédnout i farmu, je lépe se domluvit předem, abychom na vás měli čas a mohli se vám věnovat.

Výrobky

Základní sortiment našich výrobků tvoří pasterované selské mléko, selský jogurt, selské jogurtové nápoje, selský tvaroh a selský čerstvý sýr.

Smetanu a máslo v našem sortimentu prozatím nenajdete, protože veškeré výrobky jsou vyrobené z plnotučného mléka bez upravování obsahu tuku, či jiného zásahu. Mléko je pouze šetrně zpasterováno, což nařizuje legislativa ČR.

Všechny mléčné výrobky je nutno uchovávat při teplotě 4 – 8 st. C.

Selské mléko – pasterované šetrnou pasterací , obsah tuku min.3,5% (skutečný obsah je 3,8 – 4,5% záleží na ročním období) , min. trvanlivost 5 dní

Selský jogurt bílý - složení kravské mléko, jogurtová kultura. A to je vše. Nepřidáváme žádné sušené mléko nebo škrob na zahuštění, proto se může uvolňovat syrovátka, která není na závadu a můžete jí zamíchat do jogurtu nebo odlít. Na povrchu je usazena vrstva smetany(mléčného tuku) po odstranění této vrstvy výrazně snížíte tučnost jogurtu, ale to jen pro ty, co si udržují štíhlou linii.

Selský jogurt jahoda, borůvka, meruňka – složení je stejné jako u bílého jogurtu, přidává se min. 15% bio ovocné složky jahodové, borůvkové a meruňkové. Složení ovocné složky je 49% jahody, borůvky, meruňky – podle příchutě jogurtu, 49% bio třtinového cukru, 1% agar, 1% alginát sodný. Nejsou přidány žádné chemické konzervanty či stabilizátory a barviva.

Jogurtový nápoj bílý – složení kravské mléko, kefírová kultura a to je opět vše. Před konzumací je nutné nápoj důkladně protřepat, aby jste rozmíchali usazenou smetanu na povrchu.

Jogurtový nápoj jahoda, borůvka, meruňka – složení jako u bílého nápoje a přidává se min. 10% stejné ovocné složky jako u jogurtu. Tato ovocná složka je trochu rozmixovaná, aby v ní nebyli velké kusy ovoce a nezaskočilo vám při pití. Před konzumací je nutno důkladně protřepat, protože ovoce bude usazené na dně lahve.

Selský tvaroh měkký – složení: kravské mléko, mlékárenská kultura, syřidlo Výborný do buchet a na pomazánky.

Selská tvarohová pomazánka česnek – vyrábí se ze selského tvarohu a protože nemáme smetanu, dáváme trochu jogurtu na zjemnění. Přidává se ještě asi 3% mačkaného čerstvého bio česneku a sůl. Min. trvanlivost 14 dní.

Selská tvarohová pomazánka paprika – stejná jako česneková, pouze místo česneku se dává bio paprika mletá a min. 3% bio paprika sterilovaná.

Selský tvaroh ochucený jahoda, borůvka meruňka – vyrábí se ze selského tvarohu, přidává se trochu jogurtu, cukru a min. 13% ovocné složky. Výborný tvarohový dezert.

Selský čerstvý sýr bílý – složení: kravské mléko, mlékárenské kultury, syřidlo, sůl. Trvanlivost min. 14 dní, ale i po třech týdnech je stále vynikající.

Selský čerstvý sýr česnek, směs koření, směs bylinek – je selský čerstvý sýr s přídavkem bio česneku, bio směs koření, bio směs bylinek. Lze ho ale ochutit téměř čím vás napadne, např. ořechy, olivy, pažitka. Tyto 3 příchutě budeme do budoucna určitě vyrábět.